נושא מצוקת הדיור עומד כבר שנים רבות בראש סדר היום הציבורי, המצוקה קיבלה ביטוי תקשורתי עצום מאז "מחאת האוהלים והדיור "ששטפה את ישראל בעשרות מוקדים בכל רחבי הארץ. אזרחים רבים אינם יכולים לרכוש דירה במחיר סביר ואחרים אינם יכולים לשדרג את הדיור ולשפרו.
החוסר בקרקעות זמינות לבנייה ברחבי הארץ גורם לעליית מחירים מטורפת באותן קרקעות בודדות שניתן לבנות עליהן מה שמייצר באופן ישיר עלייה מתמדת במחירי הדירות.
קרקעות אשר בעבר נרכשו בעשרות אלפי שקלים לדונם בפריפריה מחירם כיום האמיר למאות אלפי שקלים, ובמרכז אף בעשרות מונים יותר.
נוסיף לכך את קצב הגדילה המתמשך מייצר עלייה משמעותית בביקוש וחוסר אדיר בהיצע.
פנינו לאן?
קברניטי המדינה ברשות שר האוצר ושר השיכון יחד עם קבינט הדיור חרטו על דיגלם לפעול להורדת מחירי הדיור ושוקדים על פתרונות לכך.
אחד הפתרונות המתוקשרים יותר בתקופה האחרונה הוא תכנית מחיר למשתכן בו בעצם יש סבסוד למחיר הקרקע מה שאמור לייצר היצע דירות במחיר נמוך ממחירי השוק.
אך אין די בכך, התכנית תגרום להוספת עשרות אלפי יחידות בלבד כאשר רק לפי הנתונים עד לשנת 2040 יהיה צורך בכמיליון וחצי דירות חדשות....
בנוסף לצורך בהגדלת היצע הדירות החדשות, קיים צורך ברור ומידי בשיפוץ, חיזוק ושדרוג בניינים ישנים שנבנו בשנות ה50 וה60 ללא תקנים המתאימים לתנאים הקיימים כיום.
רוב בעלי הדירות באותם בניינים חיים ברמת חיים נמוכה יחסית ואינם יכולים להשקיע בשיפוץ וחיזוק הבניינים(את חלקם הרב לא ניתן בכלל לחזק..) וכפועל ישיר מכך אינם יכולים להעלות את רמת החיים.
אז מה עושים?
הפתרון האולטימטיבי לבעיית מצוקת הדיור ולטיפול באלפי בניינים קיימים במדינת ישראל הוא תהליך התחדשות עירונית.
התחדשות עירונית על שלל תכניותיה והתמקדות בתכניות פינוי בינוי תגדיל את היצע הדירות בהיקפים משמעותיים בכל אזורי הארץ, תוך כדי שיקום מתחמים ישנים, בנייתם ע"פ תקנים כדוגמת תקנים לרעידות אדמה, שיפור תשתיות, הרחבת מוסדות ציבור וכפועל יוצא שיפור ברמת החיים של התושבים הישנים ושילוב דיירים חדשים ואוכלוסייה צעירה שיגיעו לדירות החדשות, מה שהופך את התהליך לחברתי ולא רק נדלנ"י.
צמצום הבירוקרטיה
על מנת לגרום לכך לקרות תהליכי התחדשות עירונית חייבים לעבור משלב הסיסמאות לשלב המעשים.
לשם כך מוקמת בימים אלו ע"י המדינה הרשות להתחדשות עירונית אשר מטרתה העיקרית לזרז תהליכי התחדשות עירונית באמצעות הכרזה על מסלולים מהירים לאישורי מתחמי התחדשות עירונית, הקצאת קרקעות משלימות למתחמי פינוי בינוי על מנת לייצר כדאיות כלכלית במקומות שאין ואף לתת מענקים ותמריצים כספיים לרשויות המקומיות בזירוז אישור פרויקטים של התחדשות עירונית.
התהליכים אמנם מורכבים ולעיתים אף ארוכים אך בראייה מערכתית, תכנון נכון וצמצום הליכי הבירוקרטיה אפשר לצפות להתחדשות אמיתית.